Kuba Behöver en Ny Politik

GF:s tidigare krönikör Anna Ardin har varit på Kuba.
Att lära känna Kuba är en stor politisk upplevelse och det första jag vill säga är att som utlänning är man oerhört särbehandlad och ständigt pressad på pengar.

Turisterna ska alltid använda hårdvalutan konvertibla pesos, det vill säga "dollar", som de fortfarande kallas för att undvika missförstånd. All handel med den amerikanska dollarn förbjöds i affärerna i november. En konvertibel peso är knuten till dollarn och värd 26
kubanska pesos.

Hindras att träffa kubaner

Man får inte åka med samma billiga bussar som kubanerna utan måste ta turisttaxi, som kan kosta 20 dollar medan lokalbussen samma sträcka kostar 40 cent av en kubansk peso. Ett annat exempel är att det är väldigt svårt att få bo hemma hos vänner, man måste alltid betala för hotell eller Bed & Breakfast. Systemet liknar nästan apartheid!

Jag stängs ute från kubanernas värld och kubanerna stängs ute från utlänningarnas - inte bara ekonomiskt!
Kubaner hindras på olika sätt från att ens besöka de största turistställena. Utlänningars hyrbilar har röda registreringsplåtar istället för gula och behöver inte - som kubanerna - stanna och ta upp liftare för att fylla tomma platser. På Kuba är sedan revolutionen och det kommunistiska maktövertagandet 1959 sjukvården och utbildningen gratis, få eller inga svälter eller bor på gatan och i stort sett behöver ingen oroa sig för våld och rån. Men lönerna är extremt låga.

Lönen för de högst avlönade, poliserna, är 30 dollar, en läkare tjänar ungefär 23, en sopåkare 19 och en hushållerska sju dollar i månaden. En öl eller en läsk kostar en dollar, en flaska olja 2,50, Internet en timme 6, en sportbag 15 och en resa till ett grannland flera hundra. Trots att priserna på det mesta - utom vissa råvaror till mat, busstransporter och lite annat - är i dollar (alltså konvertibla pesos) så får arbetarna lönen i kubanska pesos, som inte alltid går att växla.

Att klara sig på dessa löner verkar som en omöjlighet (trots att det allra allra nödvändigaste är relativt billigt). Att spara ihop till ett par skor borde ta ett halvår, för att inte tala om att köpa TV eller bil, ändå har många kubaner detta - hur? Jo, sedan 1993 är det tillåtet för kubaner att inneha hårdvaluta.

Vill växla pengar

Så genom dricks eller att privat arbeta med turismen skiljer sig fler och fler från mängden. Den mängd som är utestängda från det liv man bara kan leva om man har dollar. I det perspektivet är det inte så konstigt att man i varje gathörn blir stoppad av en så kallad jinetero (ryttare). Han frågar var man kommer ifrån, om man vill växla pengar, köpa cigarrer, följa med hem till deras bakgårdsrestaurang eller ha dem som personlig guide mot att man köper dem mat och kläder. Som kvinna märker man ingenting av den kvinnliga motsvarigheten till dessa, las jineteras, som kanske mer bokstavligt rider sina turister några dagar eller veckor mot mat, kläder och skor. Eller att de kör runt dem i sina fina hyrbilar eller betalar, till jineteran eller direkt till hennes jinetero - hallick.

Sexturismen ökar. Turismen tillsammans med exilkubanernas hemskickade pengar står för långt över hälften av statskassans valutaintäkter. Att landet är så beroende av något som inte räcker till hela befolkningen, som exkluderar oerhört och som tvingar människor att fly är inte hållbart. Kuba behöver en ny politik. Frågan är vad?

Mellan Castro eller USA

Den socialdemokratiska oppositionen - Corriente Socialista Democrática Cubana - försöker visa att det finns ett alternativ mellan de enda två tydligt presenterade alternativen, extremerna:
att Castro och hans gäng styr Kuba eller att USA gör det. I en andra artikel skriver jag mer om vad socialdemokraterna på Kuba tror händer när den nu 78-årige diktatorn Fidel Castro dör.

Comentarios

12ev weqd
[24-10-2006]

MANIFESTATIONER TILL STÖD FÖR RESOLUTION I EUROPARÅDET 
[20-01-2006]

FÖRDÖM TOTALITÄRA KOMMUNISTREGIMERS BROTT MOT MÄNSKLIGHETEN! Lördag den 21/1. Norrmalmstorg i Stockholm kl 12-14
Kubas Främsta Oberoende Journalist, Seminarium Tis 27/9 kl 17.30
[24-09-2005]

Hur arbetar oberoende journalister på Kuba? Den kubanske oberoende journalisten Raul Rivero greps i mars 2003 och dömdes senare till 20 års fängelse för "handlingar mot statens självständighet eller territoriella integritet". I april i år tilläts han gå i exil, efter starka i nternationella påtryckningar.
Kuba och EU-Sanktionerna
[03-07-2005]

En fördel med spansk press och TV är den goda bevakningen av Latinamerika. Att här följa Kuba-rapporteringen under våren har därför varit fascinerande. På få ställen i världen ställs idag frihet så tydlig mot varandra som på Kuba. I Iraq-krigets skugga för två år sedan arresterade Fidel Castro ett 80-tal dissidenter och dömde dem till långvariga fängelsestraff. Deras brott var att de hade fel åsikt. De hade försvarat sin rätt att leva i ett fritt och demokratisk Kuba.
Suscripciones a Misceláneas de Cuba
Edición electrónica
Suscríbase para adquirir la revista
Colaboraciones
Envíe colaboraciones digitales a: colaborar@miscelaneasdecuba.net
Misceláneas de Cuba autoriza la reproducción de los textos aparecidos en su página digital y su revista impresa siempre y cuando se les indiquen como fuente.
Misceláneas de Cuba no comparte necesaria-mente las ideas vertidas en los artículos firmados, las cuales son responsabilidad de sus respectivos autores. La línea editorial de esta publicación quedó recogida en el artículo de fondo de su edición fundacional Pasando Revista a las Razones de la Revista.