Kubas Främsta Oberoende Journalist, Seminarium Tis 27/9 kl 17.30

Hur arbetar oberoende journalister på Kuba?


Den kubanske oberoende journalisten Raul Rivero greps i mars 2003 och dömdes senare till 20 års fängelse för "handlingar mot statens självständighet eller territoriella integritet". I april i år tilläts han gå i exil, efter starka i nternationella påtryckningar.

Du är välkommen att träffa honom hos SILC för att höra om förutsättningarna för att arbeta som journalist på Kuba.

Tid: Tisdag 27 september kl 17.30

Plats:Riksdagens ledamotshus (L1 43), Mynttorget 2, Stockholm

Anmälan är obligatorisk senast 27/9 kl 12.00 till erik.jennische@liberal.se

Bakgrund

Raul Rivero var sedan 1960-talet en av Kubas mest uppburna poeter och journalister. Men i början av 1990-talet fick han, precis som många andra intellektuella kubaner, nog av förtrycket och hyckleriet  inom regimen och började arbeta för förändring. 1995 grundade han nyhetsbyrån Cuba Press som var  en av de första oberoende nyhetsförmedlarna på Kuba och som fortfarande dagligen publicerar artiklar  och radioinslag på nyhetssajter som www.nuevaprensa.com med flera. Rivero var även korrespondent för AFP och återkommande skribent i Le Monde.

Under fängelsetiden försämrades Riveros hälsa allvarligt och i november 2004 släpptes han ur fängelset för att tillbringa resten av straffet i sitt hem. Sedan i april bor han i Spanien.

Rivero har varit den mest uppmärksammade samvetsfången på Kuba de senaste åren. Amnesty International,Human Rights Watch, Reportrar utan Gränser, Pen med flera människorättsorganisationer har arbetat intenstivt för att han ska friges.

Läs vad Reportrar utan gränser skriver här:
http://www.rsf.org/article.php3?id_article=6828&var_recherche=rivero+raul

SILC, Svenskt Internationellt Liberalt Centrum, är en liberal stiftelse som arbetar med demokratibistånd. Vi har sedan 1998 samarbetat med Cuba Press, Kubas fria bibliotek och många andra organisationer i den kubanska demokratirörelsen. SILC förlag har givit ut flera böcker och skrifter om och av kubanska demokratiaktivister (se [ http://www.silc.se ]www.silc.se). Sedan november 2003 förmedlar fonden Kubas politiska fångar varje månad ekonomiskt stöd till familjerna till 15 samvetsfångar på Kuba. (se www.kubafangar.se)


-----------------------------------
SILC - Erik Jennische
Box 6508
SE - 113 83 Stockholm
Sweden
-----------------------------------
mobile: +46 (0)707 818145
ph: +46 (0)8 209452
fax: + 46 (0)8 208395
e-mail: erik.jennische@liberal.se 
www.silc.se
-----------------------------------

Comentarios

12ev weqd
[24-10-2006]

MANIFESTATIONER TILL STÖD FÖR RESOLUTION I EUROPARÅDET 
[20-01-2006]

FÖRDÖM TOTALITÄRA KOMMUNISTREGIMERS BROTT MOT MÄNSKLIGHETEN! Lördag den 21/1. Norrmalmstorg i Stockholm kl 12-14
Kuba och EU-Sanktionerna
[03-07-2005]

En fördel med spansk press och TV är den goda bevakningen av Latinamerika. Att här följa Kuba-rapporteringen under våren har därför varit fascinerande. På få ställen i världen ställs idag frihet så tydlig mot varandra som på Kuba. I Iraq-krigets skugga för två år sedan arresterade Fidel Castro ett 80-tal dissidenter och dömde dem till långvariga fängelsestraff. Deras brott var att de hade fel åsikt. De hade försvarat sin rätt att leva i ett fritt och demokratisk Kuba.
The Cuban American National Foundation and the Czech Republic Denounce Cuban Regime in Geneva
[03-04-2005]

Geneva, April 1, 2005. Omar Lopez Montenegro, Director of the Human Rights Project of the Cuban American National Foundation has been accredited as a member of the Czech Republic during the 61st Annual Session of the United Nations Commission on Human Rights.
Suscripciones a Misceláneas de Cuba
Edición electrónica
Suscríbase para adquirir la revista
Colaboraciones
Envíe colaboraciones digitales a: colaborar@miscelaneasdecuba.net
Misceláneas de Cuba autoriza la reproducción de los textos aparecidos en su página digital y su revista impresa siempre y cuando se les indiquen como fuente.
Misceláneas de Cuba no comparte necesaria-mente las ideas vertidas en los artículos firmados, las cuales son responsabilidad de sus respectivos autores. La línea editorial de esta publicación quedó recogida en el artículo de fondo de su edición fundacional Pasando Revista a las Razones de la Revista.